День вишиванки: історія та традиції свята

Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Він не має ніякого політичного підґрунтя, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції. День вишиванки в Україні у 2017 році припав на 18 травня. У це свято українці одягаються у вишиванки та прогулюються своїми містами.

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів.


Дата поки що не офіційна, це відносно нове народне свято. Але масштаби поширення традиції носити вишиванку уже вражають: такого розмаїття вишиванок, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде.

Цього дня в містах організовують марші у вишиванках, цікаві конкурси, концерти, флешмоби. У 2015 році була започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка набула світових масштабів – у ній взяло участь близько 50 країн світу. Вишиванки передають бійцям АТО, які беруть  участь в бойових діях на Донбасі.

В цей день фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а й далеко за кордоном. Ми теж підтримали традицію і з нагоди свята прийшли на богослужіння у вишиванках, а також прикрасили зовні храм вишитими рушниками.

Вітаємо з Днем вишиванки всіх українців!
Ірина Ільків