На прощу до Крехова

1 травня 2018 року, з благословення адміністратора парафії о. Олега Овсяника, паломницька група дітей та дорослих відвідала Крехівський монастир, що на Жовківщині.

Дорогою лунали воскресні пісні, звучали щирі молитви в різних наміреннях. А у Крехові нас люб’язно зустріли отці чину святого Василія Великого, відслуживши для прочанських груп молебень до Пресвятої Богородиці та Літургію св. Йоана Золотоустого у дерев’яній Преображенській церкві. Після цього ми відвідали храм св. Миколая, де знаходяться чудотворні ікони Богородиці Верхратської та святого Миколая Великого.

Також, ми із задоволенням оглянули весь монастирський комплекс, який має глибоку історію. Вважається, що у 1613 році два ченці Києво-Печерської лаври Йоіл та Сильвестр прийшли на гору Побійну, вирубали у скелі печеру та поселились у ній. Згодом монастир перенесли на те місце, де він і нині. Чому це відбулося, зараз ніхто не може сказати. Відомо тільки, що землі під будівництво монастиря ченцям подарував великий коронний гетьман Речі Посполитої Станіслав Жолкевський. Щоб запобігти спустошенням під час татарських набігів, монастир у 1669 році вирішили перетворити на фортецю.

У минулі століття Крехівський монастир був досить відомим у Європі та Росії. Тут бували українські гетьмани – Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко та Іван Мазепа, митрополит Петро Могила. Відвідував святиню і російський цар Петро I.

Укріплення монастиря збереглися донині. Комплекс Крехівського монастиря має форму неправильного п'ятикутника: мури, келії, чотири вежі (одна з них – дзвіниця) та в’їзна брама. Перлиною монастиря є кам’яна церква, збудована у 1721-1737 роках. Також зараз на території монастиря є дерев’яний храм, збудований у 2002 році.

Після огляду монастирського комплексу, добре протоптаною тисячами прочан лісовою стежкою, наша група рушила до цілющого джерела Богородиці, де встановлено  фігурку Пречистої Діви Марії. Вода тут цілюща, дуже приємна на смак та не псується при тривалому зберіганні.

З духовним піднесенням, масою позитивних емоцій ми від’їжджали додому на Стрийщину. Але зворотною дорогою завітали ще і до чудотворного джерела у с. Новосілка (відоме також як Раковець, через географічну близькість сіл). Тут, як завжди, було людно. Багато прочан, через віру й молитву, отримують зцілення від води цього джерела.

Подячною молитвою та піснею «Христос Воскрес!» завершилось наше паломництво. А про незабутні враження від нього нагадуватимуть численні світлини.

Ірина Ільків,
учасниця прощі

***
1.05.2018 невеличка група прочан парафії Миколая Чернецького відвідала Крехівський монастир. Це були особливі відчуття духовної поживи, які дали певність, що з Богом усі проблеми будуть вирішені в мить. Це прочани відчули під час Святої Літургії, де мали можливість приступити до Сповіді та прийняли Пресвяту Євхаристію, принести молитву за себе та за живих і померлих дорогих серцю людей. А чисте повітря нагадувало про чистоту душі після відвідин цього місця.

Після молитви ми разом ходили до цілющого джерела, яке знаходиться в лісі, недалеко від монастиря. Також, бажаючі мали змогу придбати на згадку пам’ятки, молитовники, вервечки у крамничці на території монастиря.

Повертаючись додому, ми повернули до чудотворного джерела у с. Новосілка (відоме також як Раковець). Цікаво, що ця вода однаково холодна у будь-яку пору року – має 4-5 градусів за Цельсієм, але ще ніхто від неї не захворів. Бажаючі мали змогу походити у джерелі, просячи в Бога здоров’я та інших потрібних ласк.

Існує традиція, що хто пройде дванадцять кіл у воді джерела отримає оздоровлення. Звичайно, що не кількість пройдених кіл і не ковток води дає здоров’я. Щоб отримати зцілення потрібно приходити сюди з чистою душею, з вірою, зі щирою молитвою – тоді Господь зможе зцілити нас від будь якої недуги. Головне вірити в це, адже для Бога немає нічого неможливого.

Поїздка принесла нам збагачення душі, надала надію на чудо. Залишились яскраві, насичені та приємні враження.

Найперше дякуємо Богу за цю ласку!!! А також дякуємо о. Олегу, о. Ігорю та п. Ірині за гарну організацію!!! Нехай Всемилостивий Господь благословить вашу працю!!!

п. Ліда,
учасниця прощі

ФОТО: